About us
Over ons
Gallery
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
Zimbabwe, 27 October 2007

Beste lezers,

Bedankt voor jullie interesse in ons werk. Het is alweer eind oktober en ik ben alweer meer dan een maand hier in Hwange National Park. De omgeving zowel in en om het Park is zeer droog. Bomen en struiken staan erbij alsof ze nooit meer willen groeien, maar hier en daar zie je al nieuwe scheuten aan de bomen komen ten teken dat de regen er aan zit te komen.
Dieren hebben het op dit ogenblik het moeilijkst want dit is de tijd waarin water schaars is. Dit is dan ook de tijd waar het voor de stropers het makkelijkste is om dieren te vangen, simpelweg omdat ze bijna allemaal naar het water toe moeten komen. Alleen de echte ervaren stropers gaan naar de meest afgelegen plaatsen waar geen of weinig water is en hebben zoveel kennis van de bewegingen van de dieren die ze zoeken dat ze ook zonder de aanwezigheid van water dieren op bijvoorbeeld hun ‘rustplaatsen’ weten te vangen, met name verder weg in het Park omdat ze weten dat daar zo goed als geen toezicht is door wie dan ook.
Ondanks deze noodzaak moeten we echter eerst de benodigde toestemming hebben van de autoriteiten en dat kost tijd. En niet alleen dat kost tijd, maar ook de andere voorbereidingen om aan onze anti stroperij activiteiten te beginnen. Wat in de Westerse maatschappij in een paar dagen kan zijn geregeld kan hier weken kosten. Vaak simpelweg door afwezigheid van dingen, bureaucratie of de tijd die het kost om bepaalde mensen te kunnen spreken. Het is niet anders, als we dit willen doorzetten dan moeten we daar gewoon doorheen worstelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.
Zoals wij een startend project zijn en samenwerken met Hwange Lion Research en Wilderness safari’s hebben we overleg nodig met elkaar hoe bepaalde dingen gaan lopen, wie de verantwoording heeft over bepaalde zaken en wie die zaken waarneemt als ik er niet ben etc. Dit is soms ingewikkeld, maar het heeft ook vele voordelen om samen te werken met organisaties die hier al langer aanwezig zijn. Een simpel voorbeeld hiervoor is het heen en weer brengen van personeel. Omdat ons project zich vrij diep in het Park bevindt waar geen geasfalteerde wegen zijn heb je om te beginnen een vier wiel aangedreven auto nodig. Elke week gaan er mensen weg en komt er personeel terug van verlof. Als ik deze rit (van in totaal ongeveer 160km waarvan 1/3 deel zand) altijd zelf zou moeten doen kun je wel nagaan hoeveel tijd en brandstof/onderdelen etc. dat zou gaan kosten. Goed om samen te werken met Wilderness safari’s die deze rit toch al elke week doen!
Ik ben dus druk bezig met de voorbereidingen en kan nog geen succesverhalen aan jullie kwijt met betrekking tot aanhoudingen en het verwijderen van strikken. Geen probleem, dit gaat zeker gebeuren!
Wat is er in de afgelopen maand gebeurd; Ik was hier enkele weken eerder dan mijn collega en hoofd van het leeuwenproject in Hwange National Park, Andrew Loveridge. Hij is werkzaam in Oxford (zie link van Wildcru Oxford Engeland op onze site), maar komt uit Zimbabwe. We moesten nodig overleggen, maar zoals gezegd was de timing niet ideaal. Ik kon mijzelf hier wel heen en weer bewegen met een auto van het wilde hondenproject (zie link van PDC op onze site), maar kon de auto niet te ver meenemen het park in. Met andere woorden; Ik kon ook niet naar de plaats waar we ons project willen laten plaatsvinden om daar met collega’s te praten en had een voertuig nodig.
Om een lang verhaal kort te maken: we hebben een mooie Landrover Defender weten te vinden in de hoofdstad Harare. Kost veel tijd en energie, maar na een grondig check door de monteur van Painted Dog Conservation, die zo vriendelijk was om zijn vrije tijd voor ons op te offeren, was het dan zover. Ondanks dat er altijd wat kleine dingetjes aan
moeten gebeuren was dit het enige voertuig dan aan de eisen voldeed en ben dan ook blij dat we het onze auto mogen noemen. Omdat ze voor haar leeftijd (7jr) een mooie (ivoor)witte verschijning is hebben we haar ‘Lady’ gedoopt. ‘Lady’ zal worden voorzien van grote stickers met ons logo en hopelijk met nog een hoop andere van ondersteunende organisaties. Deze stickers, en ook de badges voor de kleding hebben we al in ons bezit. Het logo van de anti stroperij unit zal ook op ‘Lady’ pronken, omdat het voor mensen in het park duidelijk moet zijn met wie ze van doen hebben.
We zijn nu in afwachting van toestemming om het rekruteren van manschappen te beginnen. Na de aankondiging moeten we mensen natuurlijk de tijd geven om te kunnen reageren dus daar gaat ook even overheen.
Tot de volgende maand, Martin Stiemer

NEWS

. Indian Newspaper
"the Hitvada"
reports about Martin's visit in October, 2006

. "The Times of India" online reports about anti-poaching in TATR (Tadoba-Andhari Tiger Reserve) and Mr Dhanwatey collaboration with Martin...