About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
Zimbabwe, 11 Juli 2008

Beste lezers,

Nooit een saai moment in Zimbabwe…

In de maand juni zijn we vanwege de verkiezingen/politieke situatie, niet buiten ons normaliter gepatrouilleerde gebied gegaan. Dit vanwege de veiligheid van onze mensen. Dit gezegd hebbende waren juist de anti stroperij activiteiten een van de weinige veld activiteiten die vanwege het regiem door mochten gaan en daar waren we natuurlijk blij mee.
Niet verder gaan dan onze gebieden, resulteerde in aanmerkelijk minder strikken aangetroffen gedurende deze maand. Een totaal van 18 ten opzichte van 98 in de maand mei.

HALFJAAR RESULTATEN
In het eerste half jaar van ons project hebben we 336 strikken verwijderd en 16 verdachten aangehouden. Dit is een opmerkelijk aantal voor een juist geformeerd team.
Aan het eind van het jaar zullen we u in meer detail informeren over wat we hebben bereikt.

ARRESTATIE
Op 4 juni 2008 deed ALL4AP een gecombineerde operatie met PDC (Painted Dog Conservation) in 'Dett valley farm 2" en werden 12 strikken rond een zout 'pan' aangetroffen. Een hinderlaag werd gelegd en één verdachte werd ter plaatse aangehouden. De mededader werd later door de politie aangehouden.

De verdachten werden vergezeld door een (huis) hond die hen met hun illegale bezigheden hielp. In 1 van de strikken die de verdachten hadden gezet, werd een impala aangetroffen die door gieren was opgegeten.
Interessant detail hier was dat de tweede verdachte onze teamleider nog bedreigde met en bijl in zijn vlucht! Gelukkig bleef het bij bedreiging en was er geen lichamelijk letsel te betreuren.

GEWEER en JACHTLUIPAARD
Op 17 juni deed Animal Life Line for Anti Poaching een patrouille in het ' Ivory Lodge' gebied, in het Sikumi boswachterij gebied. Ze troffen 11 strikken aan; 10 voor groot wild en 1 voor klein wild. Dicht bij deze plaats werd een FN (Fabric National) geweer aangetroffen!
De vondst werd onmiddellijk aan de Politie gerapporteerd en deze kwam dezelfde dag nog ter plaatse en deed 'onderzoek'.
Op dezelfde plaats kwamen de teamleden een jachtluipaard tegen die een vrouwtjes koedoe had gedood. Het dier schrok en nam de benen. Een leuk en zeldzaam tafereel in dit dicht beboste gebied. Wie zei dat jachtluipaarden alleen leefden op de open vlaktes?!

BIJEENKOMST BELANGHEBBENDEN
De maandelijkse bijeenkomst van belanghebbenden was deze maand in 'Ivory Lodge'. Deze Lodge ligt in het Sikumi boswachterij gebied en op zo een 6 km van onze basis Hwange Safari Lodge en 20 km van het plaatsje Dete.

Op verzoek van ALL4AP was de regionale Rechter de heer Butcher uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen. Hoofdreden was de lage straf die was uitgedeeld aan een stroper van afgelopen maand die een buffel, een koedoe en een impala had gestroopt.
De aanwezigen verklaarden de rechter erg verontrust te zijn met deze trend en dat deze een erg negatieve uitwerking zou hebben indien ze voortgezet zou worden.
Dhr. Butcher vroeg ons om informatie over historische stroperij zaken en zou ze vergelijken met die in andere, nabijgelegen districten. ALL4AP beloofde deze informatie te zullen verstrekken.
Ook werd weer de vraag gesteld waarom er in de tenlastelegging geen diefstal van elektriciteitsdraad of telefoondraad werd opgenomen (waarop hogere straffen staan) maar slechts het 'vangen van dieren'.

Helaas was de politie afwezig bij deze bijeenkomst om hierop een antwoord te geven.

We waren wel blij te zien dat er meer belanghebbenden met enig 'gewicht' naar de vergadering waren gekomen van verschillende organisaties. Dit was en verzoek van de meeste belanghebbenden om de mogelijkheid te hebben om beslissingen te nemen op de vergadering zelf.

Tot volgende maand,

Martin & Team
Team and volunteers with snared kudu
Early morning Kalambeza 3Cº
NEWS

. Indian Newspaper
"the Hitvada"
reports about Martin's visit in October, 2006

. "The Times of India" online reports about anti-poaching in TATR (Tadoba-Andhari Tiger Reserve) and Mr Dhanwatey collaboration with Martin...