About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
Zimbabwe, Nieuwsbrief September 2008

Beste lezers,

In september voelden we dat Zimbabwe aan het opwarmen was en dat was een voorbode voor wat er nog aan komt in de komende 2 maanden oktober en november, wat de heetste maanden zijn van het jaar (gemiddelde temperatuur van 35 graden Celsius.

De eerste dagen van deze maand zijn we, na de invallen in de woningen aan het einde van augustus, doorgegaan met patrouilleren in dit gebied Gwayi, gelegen aan de rand van het Hwange National Park.
De gebieden rond onze basis (Hwange Safari Lodge) zijn relatief 'schoon'. Incidenteel vinden we wat strikken (zoals 18 kleine strikken voor vogels en 1 of 2 voor zoogdieren) maar over het geheel kunnen we zeggen dat het onder 'controle' is.
In andere gebieden in de 'Gwayi' zijn er serieuze problemen. We hebben nu verschillende boerderijen bezocht en krijgen meer en meer een beeld van wat er zich hier op het gebied van stroperij afspeelt.

'Lege gebieden'
Speciaal de omgeving rond de boerderijen waar eigenaren geen water oppompen en waar ook geen natuurlijke bron van water is, zijn vaak 'leeg'. Leeg betekent dat er geen zoogdieren te zien zijn en ook geen sporen van ze te vinden zijn. Dus geen uitwerpselen, geen voet- of klauwsporen, helemaal niets.
Behalve dan de duizenden 'mopanie bijen'. Dit zijn kleine bijtjes die niet steken, maar je op hun manier gezelschap houden door je onophoudelijk te achtervolgen en rondom je gezicht vliegen omdat ze het vocht uit je ogen willen drinken of de was (oorvet) uit je oren willen halen!
De sfeer tijdens het patrouilleren wordt steeds bedompter en triester wanneer we totaal geen sporen van dieren kunnen ontdekken. Zelfs niet van een, over het algemeen, veel voorkomende duiker of steenbok.
Een teken dat er meer geïnvesteerd wordt in jagen en stropen dan in onderhoud van het land, landbouw en de boerderijen zelf.

'Telefoonteam'
In de belanghebbenden vergadering werd het onderwerp van de oude telefoondraden op tafel gebracht. Oude telefoondraden hangen naar beneden op veel plaatsen en worden gebruikt om strikken van te maken. Het telefoonbedrijf heeft niet genoeg middelen om deze draden te verwijderen. De vergadering (of ten minste een deel ervan waaronder ALL4AP) hebben diesel en geld toegezegd om een team van 12 locale arbeidskrachten ten minste een maand aan het werk te houden om deze oude koperen draden te verwijderen. Het 'telefoonteam' is gestart op de 29ste van deze maand, dus meer hierover volgende maand.

ALL4AP heeft hard 'gepushed' en zelf de leiding genomen in de organisatie van deze operatie, vooral omdat wij constant geconfronteerd worden met karkassen met koperdraad om zich. Dit alles naast onze eigen werkzaamheden en het trainen van een nieuw anti stroperij team voor onze zusterorganisatie.
De reden waarom we er ook veel druk achter zetten is het 'natte' seizoen dat nadert (half oktober- begin november) en waarmee het veel moeilijker wordt dit project gaande te houden. Denk hierbij aan de onbegaanbaarheid van de (zand) wegen na een goede hoosbui.

Veel mensen hebben (financieel) voordeel van wildlife (direct door jagen of fotografisch toerisme) en hebben dus veel belang bij het bestaan er van. Er zijn echter maar weinigen die hierin willen investeren zoals bijv. deelname aan bovengenoemde 'telefoondraden'operatie. Het is tragisch dit te moeten concluderen maar desondanks blijven we doorgaan met de dingen waarvan wij denken dat ze belangrijk zijn om dieren uit strikken te houden en dat kan inderdaad weleens iets anders zijn als de patrouilles zelf.

'Afrikaanse Wilde hond'
Gelukkig zien we in de gebieden waar er wel water is, wel dieren en zelfs bedreigde, zoals een paar witte neushoorns. Van neushoorns, leeuwen en Afrikaanse wilde honden houden we gegevens bij als we ze zien of de sporen ervan, voor wetenschappelijke doeleinden.
Meer en meer zien we leeuwen (er is nog steeds een verbod op het jagen van leeuwen), maar helaas hebben we dit jaar nog steeds geen sporen van de Afrikaanse wilde honden waargenomen.

Aantallen
Deze maand hebben we 161 strikken verwijderd waarin negen dieren (7 bos bokken en 2 impala's) dood werden aangetroffen. Deze maand werden er geen stropers aangehouden.

Geen reden voor ons om op te geven en daarom gaan we door met onze activiteiten!

Tot volgende maand,
Groeten van Martin & team.