About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
Zimbabwe, Nieuwsbrief Oktober 2008

Beste lezers,

HEET !!

Terwijl ik dit schrijf zweten we enorm. Temperaturen boven de 35cº in de schaduw en kleine mopani bijen die proberen het laatste vocht (en was) uit je ogen (en oren) te halen. Vliegen proberen hetzelfde. Patrouilleren onder deze omstandigheden is een uitdaging. Muskieten houden ons gezelschap van zonsondergang tot zonsopgang in ons welverstopte kampement aan de opgedroogde Gwayi rivier. Het is ongelooflijk hoeveel (meer) typen insecten geen enkele moeite schijnen te hebben met dit droge en hete weer.

Ons tweede kampement is in Chimwara. Na vele patrouilles heeft dit gebied bewezen dat het, het meest belaagd wordt door stropers vanwege de uitbundige aanwezigheid van natuurlijke waterbronnen.

Het gebied grenst aan diverse andere farms en is goed voor ons vanwege de aanwezigheid van drinkbaar water, wat zeer belangrijk is onder deze condities. (Na 2 uur patrouilleren in de ochtend van 6.00 tot 8.00 uur had ik al 1 liter water opgedronken!)

Onze voorspelling werd werkelijkheid; deze maand was serieus m.b.t. stroperij.

‘SCOTCH KAR’

In ons eerste kampement riep Sifelani mij via de radio met het verzoek om assistentie met de auto. Ze hadden het spoor gezien van een zogenaamde ‘Scotch Car’ een karretje dat door de locals gebruikt wordt, meestal met ezeltjes.

Ze hadden een stropers basis gevonden met de huiden van 9 impala’s, 2 koedoes, 1 gnoe en een waterbok. De dieren waren allen gestrikt rond dezelfde waterplaats dat ‘U’ pan genoemd wordt vanwege de vorm die het aanneemt wanneer de Gwayi rivier zich terugtrekt. Toen de stropers klaar waren met ontvellen en drogen hebben ze het hele gebied in vuur en vlam gezet om de huiden te verbranden en de aandacht op het vuur te vestigen in plaats van henzelf. Op ditzelfde moment zagen een anti stroperijlid en ikzelf 2 stropers bij de waterplaats waar we zelf waren met gedomesticeerde honden die gebruikt worden voor de jacht. Spitsuur in stropersvallei!!

ARRESTATIE

We waren in staat het karretje te achterhalen. Eén van de verdachten werd aangehouden met het voertuig met al het gedroogde vlees en naar het politiebureau gebracht.

De andere 2 verdachten zouden door de politie worden aangehouden. We brachten de Politie met de verdachte naar de plaats delict en op aanwijzen van de verdachte werden nog eens 72 strikken aangetroffen en verwijderd. Bijna alle strikken waren gemaakt van koper/staaldraad afkomstig van de oude telefoondraden.

RESULTATEN OKTOBER

Deze maand hebben we en record aantal van 379 strikken weten te verwijderen! Meer dan dubbel het aantal van vorige maand (161) Dit aantal is de helft van wat we de rest van het jaar hadden aangetroffen. Ondanks dit hoge aantal zien we minder verse voet- en schoenzool afdrukken dat ons zegt dat stropers op de hoogte zijn van onze aanwezigheid. De verwijdering van oude telefoondraden (zie volgende alinea) zal ons in positieve zin helpen in de toekomst.

TELEFOONDRADEN OPERATIE

Naast onze patrouilles organiseerde Martin de Tel One ‘oude telefoondraad verwijdering operatie’. De operatie was een groot succes met tonnen potentieel strik draad verwijderd door 12 mensen. De actie is afgerond en we willen deze mensen en de bijdragende belanghebbenden, graag bedanken. Het zal een groot positief effect hebben voor het wild.

Zie jullie volgende maand,

Martin & Team