About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
NEWS

. Indian Newspaper
"the Hitvada"
reports about Martin's visit in October, 2006

. "The Times of India" online reports about anti-poaching in TATR (Tadoba-Andhari Tiger Reserve) and Mr Dhanwatey collaboration with Martin...
Team and volunteers with snared kudu
Early morning Kalambeza 3Cº
Team after a successful clean up operation in ‘Chimwara’ Farm
2008 ANNUAL REPORT
Zimbabwe, Newsletter Augustus 2009

Beste lezers,
Het begin van het hoogseizoen v.w.b. stroperij is begonnen ! Nadat Ilma, onze Stichting secretaresse ons verliet op de 1e van deze maand, hebben we ons voorbereid op een actie die we al langere tijd in ons hoofd hadden, namelijk het uitkammen van de oevers van de ‘Shangani Rivier’.
We moeten dit soort acties plannen want de ‘Sgangani’ is wat verder weg dan ons ‘normale’ gebied. Dit betekent onder andere het slachten van een koe om onze vriezer te vullen en om er zeker van te zijn dat we zelf zijn verzekerd van volle magen tijdens de inmiddels steeds warmer wordende patrouilles. (Aan het einde van de maand begint de thermometer op ongeveer 5C om vervolgens door te lopen tot ruim boven de 30C in de middag). Maïs wordt gemalen en opgeslagen en een trip naar Bulawayo werd ondernomen om administratieve zaken te regelen. Er komt nogal wat bij kijken om een team gestroomlijnd aan het werk te krijgen!
Op maandag 17 augustus ’09 was het dan zover. Voor tenminste een week zouden we weg zijn en aldus geschiedde. Hoofddoel was het verkennen van de situatie van de ‘Gwayi-Shangani’ dam, tot de ‘communal lands’ in het Oosten bij de plaats Lupane. In tweede instantie zouden we pas overgaan tot aanhouden van verdachten, daar dit een tijdrovende klus kan zijn en zou betekenen dat we niet het hele traject zouden kunnen verkennen.
Onze tactiek is als gebruikelijk; We maken zo weinig mogelijk contact met de buiten-wereld en zijn volledig ‘zelf supporting’.
Onze vermoedens (relatief veel stroperij) werden bevestigd; Binnen drie dagen patrouilleren hadden we al 200 strikken uit het bos verwijderd!
Na vijf dagen waren het er uiteindelijk 338 geworden! 100 van deze strikken waren gezet voor vogels als Parelhoenders. (Het enige slachtoffer dat er overigens in werd aangetroffen was een haas..) De overige 238 waren voor zoogdieren van groot tot klein, al waren de één draads (voor kleinere antilopen als bosbokken en impala’s) in de meerderheid.
11 Slachtoffers werden aangetroffen, waaronder buffels, impala, bosbokken, bosvarken, stekelvarken en haas. Een zeer geslaagde operatie en zeker voor herhaling vatbaar, waarbij we mogelijk overgaan op een combinatie van ‘vegen’ (schoonmaken) en aanhouden (hinderlaag). Ook werden vele tientallen ‘Mopani’ bomen die waren omgehakt aangetroffen.Ander goed nieuws om te melden is dat de boetes voor het stropen van dieren zijn omgezet van Zimbabwe $ naar US$. Dit maakt ons werk veel meer effectief en mogelijk preventief. Een boete voor het stropen van een olifant is nu bijvoorbeeld US$ 20.000,- en het storten van een borgsom voor tijdelijke vrijlating is niet meer mogelijk (in geval van ivoor). Enkele andere voorbeeld bedragen zijn:
Buffel (stier) $6.000,- ; Duiker gewoon $400,-; Eland $2.000,-; Bos bok $500,-; Bos varken $500,-; Impala $500,-; Koedoe $1.000,-; Leeuw $5.000,- en voor een Neushoorn $ 120.000,-.
We spreken de wens uit dat deze straffen een positief effect zullen hebben op de mate van stropen.
Aan het eind van deze maand werden we wederom bezocht door zeer geïnteresseerde ‘Save’ bezoekers die door ons werden verwelkomd met een (inmiddels gebruikelijke) ‘tour door de jungle’.
Een drukke maar geslaagde maand en we zien al weer uit naar de volgende.
Groeten,
Martin &team
‘Mopani ‘ palen, illegaal
Gestrikt jong bos bok
Geslaagde actie ‘Shangani