About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
2009 ANNUAL REPORT
2008 ANNUAL REPORT
NEWS

. Indian Newspaper
"the Hitvada"
reports about Martin's visit in October, 2006

. "The Times of India" online reports about anti-poaching in TATR (Tadoba-Andhari Tiger Reserve) and Mr Dhanwatey collaboration with Martin...
Kudde van ongeveer 200 buffels in Dete vallei
Zimbabwe, Newsletter March - April 2010


Beste lezers,

Maart was in diverse opzichten een ‘watermaand’. Het regende nog steeds veel waardoor o.a. Lady, (onze Landrover) in de modder vast kwam te zitten en ik ben bezig geweest een dompelpomp te installeren in het boorgat voor Katshana Lodge waar ik woon. Ik heb daar een half jaar gewoond zonder stromend water maar ik geniet nu van de luxe van stromend water uit de kraan!
Het team deed daardoor veel patrouilles om hun kamp heen. Ze verwijderden 48 strikken, vergeleken met 16 het vorige jaar. Dit is laag maar dat komt omdat in maart iedereen nog druk is met hun tuinen. Op dit moment zijn we (mr. Dube de huisbewaarder en ik) bezig met het voorbereiden van een tuin voor groente voor ons team en onszelf. Met stromend water is het nu geen vraag of de tuin succesvol zal zijn, maar meer of we de wilde dieren uit onze tuin kunnen houden! De eerste tomaat is al gestolen door een van de eekhoorns hier!
In april zagen we het weer geleidelijk veranderen naar wat droger en koeler. Naast de patrouilles rondt JB camp deden we een patrouille op de zuid oever van de ‘Shangani rivier’. Vorig jaar augustus deden we daar onze eerste patrouille en vonden we 338 strikken onder welke 100 voor vogels. Tijd voor een check dachten we en hoewel we alleen de zuid oever konden doen (de rivier stroomde nog steeds vrij snel en we konden niet oversteken) vonden we 18 ‘Mopani’ houtpalen (illegaal gekapt) en 140 strikken. Wederom verdenken we de mensen die zogenaamd ‘op de jagers kampen passen’ van deze bezigheden, want voor anderen is deze regio te ver weg. Verontrustend is het dat we bijna geen enkel vers spoor vonden van dieren. Zelfs ’s avonds hoorden we slechts een jackhals, wat vleermuizen en een bushbaby als enige zoogdieren.
Tijdens deze periode werden we door Sharon Pincott gewezen op een olifant met een strik om de achterpoot bij ‘Kanondo’ met het verzoek om assistentie. Samen met een collega van het leeuwen-project vonden we de olifantkoe. Een vreselijke wond, vrij hoog om haar rechter achterpoot, wat haar bewegingen zichtbaar pijnlijk maakte. Geen geluk die dag; de dart brak en geen van de medicatie bereikte doel en de koe liet ons niet meer in de buurt komen, zowel per voertuig als lopend. Na wat volgen moesten we haar, om veiligheidsredenen, laten gaan; er waren te veel andere olifanten in de buurt. Hopelijk zien we haar een andere keer en geeft ze ons nog een kans.
Een andere patrouille deden we op de concessie van ‘The Hide Safari’s’, op hun verzoek. Hier werd niets aangetroffen wat betekent dat het gebied vrij is van strikken. We zagen verse sporen van leeuwen hier. De leeuwen doen het goed op dit ogenblik. Zowel rond JB als Khatshana camp horen en zien we ze geregeld.
Op de laatste dag van april startten we een gezamenlijke operatie met de boswachterij. Onze zusterorganisatie had een hoop strikken gevonden maar was de gespotte stroper kwijtgeraakt. Misschien hebben wij meer geluk. We werken op een vakantiedag (dag van de arbeid) en in het weekeinde om de kansen te verhogen. We zullen jullie hierover in het volgende rapport informeren.

Hartelijke groet,

Martin & team