About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
2009 ANNUAL REPORT
2008 ANNUAL REPORT
Zimbabwe, Newsletter November - December 2010


Beste lezers,

Met het onderwerp waar we in oktober mee afsloten , beginnen we nu; De training in de Vumba, de hooglanden in het oosten van Zimbabwe. Op verzoek van de ‘Tikki Hywood’ stichting en in samanwerking met Environment Africa hebben we zoals beloofd, een anti- stroperij training gegeven. Drie weken van hard werken resulteerde in 8 nieuw opgeleide scouts uit de pivate sector en 3 van National Parks. Daarnaast waren er 2 andere studenten, een van onszelf en 1 van een zusterorganisatie in Hwange. Nadat alle instanties in kennis waren gesteld en hun fiat hadden gegeven begonnen we met 36 aanwezigen. Na enkele test bleven we met 21 mensen over om de eerste week in te gaan. Onderwerpen die onder andere aan de orde kwamen waren wetskennis (het grootste deel), eerste hulp, sporen en signalen, aanhoudings en hinderlaag technieken en naast exersitie de nodige physieke inspanningen. De bedoeling van het initiatief was en is om het uiteindelijke team deel uit te laten maken en eigendom te maken van de gehele omgeving, onder supervisie van National Parks en hen meer de ruimte te verschaffen om hun patrouilles uit te voeren. Omdat National Parks de benodigde mankracht te kort komt, een welkome aanvulling. Na de eerste week en wederom de nodige testen bleven we met 13 mensen over die de eindstreep haalden.
De resultaten van deze drie weken waren sprekend; in ongeveer 2 volle dagen werden al 220 strikken! gevonden. Dit beloofd wat voor de toekomst van het team. Het is duidelijk dat dit gebied aandacht te kort is gekomen met betrekking tot bescherming. Al in de eerste week werden 7 mensen aangehouden voor het illegaal kappen van hout en werd een 18 tons vrachtwagen inbeslaggenomen. De uiteindelijk 3 daders en de chauffeur moesten uiteindelijk 310,- USD betalen. Zijn d boetes voor het wild flink aangetrokken; aan de boetes voor het illegaal kappen van bomen moet nog worden gewerkt. Een boete van 20,-USD per boom is niet genoeg om een afschrikwekkend effect te hebben.

December
Begin van deze maand heb ik gebruikt om mijn huis in ‘Katshana’ uit te ruimen en ons team over te dragen aan het Hwange leeuwen project.
Omdat ik zelf riching Kenia vertrek om ALL4AP daar op te starten en via het leeuwenproject al een groot deel van het budget binnen kwam was dit een logische keus. Het ALL4AP team zal, als de Autoriteiten dit goedkeuren, in Hwange National Parks opereren ondersteund door ‘Wildernes Safaris’. Ze zullen aan het einde van Januari beginnen.
Op mijn laatste dag in Zimbabwe werd ik uitgenodigd door mijn franse onderzoeks buren om mee te gaan om olifanten te voorzien van een halsband om ze te kunnen volgen. Dit gebeurde en tijdens onze zoektocht naar een andere olifant, stuitten we op een zebra hengst met een strik om zijn poot. Het was een mooie afsluiting van het jaar om dit dier nog te kunnen helpen voor mijn vertrek en mijn ‘dartvaardigheden’te kunnen toepassen.

Nu voorbereiden voor de trip naar Kenia.


Martin & team