About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
Zimbabwe, 29 Januari 2008

Hallo lezers,

Terwijl ik dit schrijf doen we een gezamenlijke patrouille met PDC en ALL4AP. We zijn met ongeveer 24 man in ons tentenkamp in een gebied genaamd 'Chimwara' dat één van de farms is gelegen aan de Gwayi rivier. Het is één van de zogenaamde A1 farms die door de regering hier zijn aangewezen niet aan één persoon, maar aan groot aantal mensen die in aparte dorpjes leven. Ze gebruiken een deel van de boerderij voor het verbouwen van gewassen en veehouderij en een ander deel voor commerciële jacht.
Ook nu start ik met het (regenseizoen??). Het regent al 4 dagen non stop. Zimbabwe heeft al veel regen gehad en mensen zijn al bezorgd over het wegrotten van hun gewassen.
Helaas hebben wij ook nog niet de goede materialen als tenten en andere materialen om ons droog te houden tijdens de nacht, maar we doen met wat we hebben. Met oude tenten, plastic en metalen stukken bevechten we de regen, maar meestal tevergeefs. Iemand die in Afrika is geweest en het weer hier tijdens het regenseizoen heeft meegemaakt weet wat regen hier kan inhouden! Ook weet iedereen die ooit gekampeerd heeft wat het betekent om in een natte slaapzak te stappen!
Gelukkig hebben we wel goede regenpakken en die worden goed gebruikt.
The anti stroperij leden (APU) zijn van huis uit al gewend aan dit soort zaken en ondanks de problemen is de moraal goed. (moet zijn: het moreel)
Al op de eerste dag van onze 'bush camp' hebben we een stroper weten aan te houden. De man had een bebloed mes en een zak met zout bij zich. Zout wordt gewoonlijk gebruikt (door stropers) om de buitgemaakte huiden en vlees te conserveren. De man verklaarde ons een van de anti-stroperijleden te zijn van Chimwara en dat hij een kamp had gevonden van stropers. Desgevraagd bracht hij ons erheen, maar dit kamp was al oud en lang geleden gebruikt. Niets wees op de aanwezigheid van vers bloed of een net ontvelt (ontveld) dier. Uit onderzoek bleek inderdaad dat de man een lid was van de APU van Chimwara, maar dat hij geen autorisatie had om er alleen op uit te gaan.
De voorzitter van de jachtcommissie verzocht ons de man naar de politie te brengen en verder te onderzoeken.

Probleem is dat ondanks onze presentaties aan de landeigenaren over het financiële verlies dat ze leiden (lijden) door stroperij, ze nog steeds niet inzien dat ze hun APU leden redelijk moeten betalen en moeten controleren. Erger nog is dat hij deze APU leden had toegestaan om gevonden karkassen mee te nemen en indien nog eetbaar ook op te eten. Ook mochten ze de helft van een karkas meenemen dat door een roofdier was gedood… Ze moesten het dan wel opschrijven, maar er was sinds oktober niet meer gecontroleerd. Bijna geen salaris maar wel een karkas uit een strik mogen opeten. Een fatale beslissing.
De voorzitter is een klein boertje, zonder enig transportmiddel zodat er totaal geen controle is op wat er zich afspeelt op het grote landgoed. Zijn eigen APU leden zetten nu zelf strikken of laten de strikken die ze vinden staan omdat ze er nu zelf belang bij hebben als er iets in komt. Ook wordt er vervolgens vlees, vers of gedroogd, verkocht. Dit bleek duidelijk zo te zijn toen de APU manager de volgende dag gevlucht bleek te zijn en wij bewijs in de vorm van gedroogd vlees en andere zaken vonden in hun huisjes. De voorzitter accepteerde ons advies om een vergadering te beleggen met ons en de rest van de jachtcommissie om een managementplan te maken voor de inzet van de anti stroperij leden en zo herhaling van wat zich had afgespeeld te voorkomen. Hij gaf toe dat er geen goed plan was en dat ze dit beter hadden moeten doen.

Positief is dat al meerdere landeigenaren een door ons opgestelde brief hebben ondertekend waarin wij vragen ongevraagd en op ieder tijdstip hun land te mogen betreden om te patrouilleren. Hiermee bevestigen ze niet alleen de noodzaak van anti stroperij, maar ook het vertouwen dat ze in onze organisaties (ALL4AP-PDC) hebben.

Tot volgende maand, Martin Stiemer


NEWS

. Indian Newspaper
"the Hitvada"
reports about Martin's visit in October, 2006

. "The Times of India" online reports about anti-poaching in TATR (Tadoba-Andhari Tiger Reserve) and Mr Dhanwatey collaboration with Martin...