About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
MONTHLY REPORTS:

. Zimbabwe, October 2007

. Zimbabwe, November 2007

. Zimbabwe, December 2007

. Zimbabwe, January 2008

. Zimbabwe, February 2008

. Zimbabwe, MaartApril 2008

. Zimbabwe, June 2008

. Zimbabwe, Juli 2008

. Zimbabwe, Augustus 2008

. Zimbabwe, September 2008

. Zimbabwe, October 2008

. Zimbabwe, November 2008

NEWS

. Indian Newspaper
"the Hitvada"
reports about Martin's visit in October, 2006

. "The Times of India" online reports about anti-poaching in TATR (Tadoba-Andhari Tiger Reserve) and Mr Dhanwatey collaboration with Martin...
Team and volunteers with snared kudu
Early morning Kalambeza 3Cº
Team after a successful clean up operation in ‘Chimwara’ Farm
2008 ANNUAL REPORT
Zimbabwe, Newsletter 15 Juli 2009


Beste lezers,

In deze maand (Juni) werden we vereerd met een bezoek van een van onze sponsor organisaties ‘Save’ uit Australië. Altijd goed om mensen te ontmoeten die daadwerkelijk bevlogen zijn met het welzijn van het wild hier. Soms heb je weleens een beetje (mentale) support nodig! Het gaat namelijk allemaal niet vanzelf hier en vaak vraag je je af wie er eigenlijk echt geïnteresseerd is in het werk wat je doet. Die vraag werd snel beantwoord.
Samen met hen deden we een korte patrouille in de omgeving van Hwange Safari Lodge, waar ze op dat moment verbleven. Een uur of twee zou genoeg zijn om een eerste indruk op te doen van het werk van een ‘anti- stroper’.
Het duurde geen uur en we liepen al tegen de eerste strikken op. Ze waren op ongeveer 300 meter geplaatst van de Lodge. Het waren strikken voor koedoes of dieren van dergelijke grootte. Enkele waren gemaakt van 4 en vijf draden, capabel om een buffel een herinnering te bezorgen.. De strikken waren oud, dat wil zeggen verlaten en sommige lagen op de grond, nog steeds in staat om hun verwoestende werk te doen om vooral de ledematen van de dieren. Enkele van de strikken waren afgebroken, een indicatie dat sommige dieren waarschijnlijk al slachtoffer waren geworden, zo niet fataal dan mogelijk verminkt. Na de mensen van Save gefeliciteerd te hebben (het vinden van een strik in de bush is moeilijk!) en ze officieel te hebben aangemerkt als Australische Anti Poaching leden van ALL4AP, gingen we terug naar het vertrekpunt. De ‘Save’ leden hebben altijd een druk programma doordat ze al de door hun gesponsorde projecten bezoeken.
Eén van de ‘Save’ leden vroeg me wat me gemotiveerd hield om dit werk te blijven doen. Op dat moment was ik niet in staat om iets zinniger te zeggen als:”Het is erg moeilijk”. Later begreep ik mezelf niet, want ik weet het wel degelijk. Eigenlijk is het erg simpel; Elke strik die nog open staat en wij weten te verwijderen geeft me nog steeds een gigantische kick. Het is soms echter, met allerlei moeilijkheden en tegenwerkingen dat het moeilijk is om je dit voor te blijven houden en kennelijk was dit zo een moment.
Omdat ons team al een tijdje in een ander gebied opereerde en ik niet zeker was wanneer de andere teams in de omgeving van de Lodge waren geweest, besloten we, om, na het afscheid van de ‘Save’ leden, terug te gaan om een zoekactie te doen in de dichte omgeving. Deze gedachte leverde 43 kleine strikken op voor vogels als parelhoenders en 4 voor kleine antilopen als bush bokken. De strikken voor de vogels worden gemaakt van dun koperdraad en ook nylon draad dat word gehaald uit de koordlagen van autobanden. Ze zijn moeilijk op te merken, maar vallen meestel op doordat de stropers ze vastmaken aan een tak die dwars over de smalle wildpaadje liggen. Helaas hadden we andere verplichtingen en moesten we besluiten om de strikken weg te halen, in plaats van een hinderlaag te leggen. Ook waren er bomen omgehakt, vlak bij de vuilnishoop, of eigenlijk ‘gat’. (Later bleek dat de daders(s) zich niet lieten weerhouden met het zetten van strikken, wat betekend dat we er in de komende twee maanden een project van maken en er zeker van zijn iemand aan te houden) De manager van de Lodge gaf ons de ‘go ahead’ om indien mogelijk daders aan te houden, ook als ze staf van zijn hotel mochten zijn.
In een twee daagse ‘bush camp’ in een ander gebied bleek hoe koud het kan zijn deze tijd van het jaar, vooral in de ochtend! Ondanks dat werden 14 strikken in totaal gevonden, allen oud.
De maand juni gaf iets meer strikken vergeleken met het vorige jaar; 83 tegen 18 (maar met 2 arrestaties).
Het allerbeste en tot volgende keer, Martinebben we 46 strikken gevonden voor zoogdieren ! Bij een andere boerderij zijn 2 stropers op heterdaad betrapt en gearresteerd tijdens het uitzetten van strikken voor vogels. 49 van deze strikken, welke gemaakt waren van koperdraad en nylon, konden we in beslag nemen. In de directe omgeving werden nog eens 4 strikken voor kleine zoogdieren gevonden.
In de derde week van mei is ons team van gebied veranderd naar de zuidkant van de hoofdweg van Victoria Falls naar Bulawayo. Hier werden nog enkele strikken gevonden.
Nu het (drink)water weer schaarser wordt en de dieren hun gebied weer moeten uitbreiden, gaat het stropen weer toenemen. Dus genoeg werk aan de winkel !!!Tot volgende maand,
Groeten,
Martin & Team