About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
2008 ANNUAL REPORT
MONTHLY REPORTS:

October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
February 2008
MaartApril 2008
June 2008
Juli 2008
Augustus 2008
September 2008
October 2008
November 2008
Jan-Feb 2009
March-April 2009
May 2009
June 2009
Juli 2009
Augustus 2009
September 2009
October 2009

NEWS

. Indian Newspaper
"the Hitvada"
reports about Martin's visit in October, 2006

. "The Times of India" online reports about anti-poaching in TATR (Tadoba-Andhari Tiger Reserve) and Mr Dhanwatey collaboration with Martin...
Zimbabwe, Newsletter November 2009


Beste lezers,
Als verwacht was November een zeer warme maar ook droge maand in Zimbabwe. Slechts twee buien van enige importantie mochten we ontvangen in de omgeving van Hwange.
Het zijn niet alleen de waterplaatsen die worden voorzien van de verminkende strikken. Plaatsen die door bepaalde dieren worden uitgekozen om te grazen en om te rusten, worden ook gebruikt door ervaren stropers om hun slachtoffers te bemachtigen. Buffels met name, vaak in combinatie met wat kleinere strikken voor wat kleinere dieren. Buffels omdat er een hoop vlees zit aan deze dieren en dat het vlees zeer op prijs wordt gesteld door de markt. De illegale markt wel te verstaan.

Deze maand waren de meeste strikken die we vonden gezet voor buffels. Het aantal strikken in deze maand was ten opzichte van dezelfde maand het vorige jaar met 146 toegenomen. 272 strikken werden verwijderd, allen voor zoogdieren.

Vaak wordt de vraag gesteld; ‘je weet wel hoeveel strikken je hebt opgehaald, maar hoeveel dieren denk je te hebben gered?’ Op deze vraag is geen 100% waterdicht antwoord te geven, maar we zullen een poging doen in het volgende jaar, als we alle gegevens hebben over 2009. We zullen proberen niet te theoretisch te worden, maar de vraag op zich is zeker de moeite waard om dieper op in te gaan. De vraag; ‘Hoe effectief zijn strikken nu eigenlijk?’, is ook een vraag waar we ons mee bezig houden. Deze vraag is, in theorie, wat makkelijker te beantwoorden.
Omdat het einde van het jaar nadert hebben we als team een gezellig avondje gehad bij ‘mijn’ huis in ‘Katshana’ (betekent: plaats ver weg). Inmiddels kan ik onbeschaamd zeggen dat ik een aardige stoofpot kan koken (van onze gezamenlijk geslachte os) en aldus geschiedde. Onder het genot van deze maaltijd en wat te drinken werd het afgelopen jaar geëvalueerd. Naar voren kwam dat het team inmiddels beter op elkaar is ingespeeld en dat het resultaat van dit jaar daar zeker mede daaraan is toe te schrijven. We zullen ons best doen om het reeds zeer succesvolle 2009 in het volgend jaar te herhalen.

Tot volgende maand, Martin & Team

Kudde van ongeveer 200 buffels in Dete vallei