About us
Over ons
Gallery
we need your support!
Hoe U kunt helpen
Links
Home
News & Updates
Contacts
Hoe U kunt helpen
Nieuwsbrief
2009 ANNUAL REPORT
2008 ANNUAL REPORT
MONTHLY REPORTS:

October 2007
November 2007
December 2007
January 2008
February 2008
MaartApril 2008
June 2008
Juli 2008
Augustus 2008
September 2008
October 2008
November 2008
Jan-Feb 2009
March-April 2009
May 2009
June 2009
Juli 2009
Augustus 2009
September 2009
October 2009
Novemebr 2009
Dec09, Jan-Feb 2010
March-April 2010
May 2010

NEWS

. Indian Newspaper
"the Hitvada"
reports about Martin's visit in October, 2006

. "The Times of India" online reports about anti-poaching in TATR (Tadoba-Andhari Tiger Reserve) and Mr Dhanwatey collaboration with Martin...
Zimbabwe, Newsletter June - Juli 2010


Beste lezers, Zimbabwe
Nog steeds geen nieuws van de werkvergunning, maar het leven gaat door en zo ook onze patrouilles. Met het team terug doen we (zoals altijd) al het mogelijke om te veel schade te voorkomen bij zowel het wild als het bos waarin ze leven.
Juni en juli waren relatief rustige maanden wat kwam door enkele indirecte problemen waar we mee te leven hebben hier. We konden niet alle plaatsen bezoeken die we graag wilden. Twee van onze leden volgen op dit ogenblik een uitgebreide cursus anti stroperij in Victoria Falls (om extra kennis te verkrijgen en een morele ‘boost’). Op hetzelfde moment heeft de rest van het team diverse ‘bush camps’ gedaan. Op dit moment zijn ze in een gebied nabij een dorp dat altijd gelegenheid biedt tot stropen.
VOETBAL
En ja, natuurlijk moedigde ons team Holland aan tijdens de wereld kampioenschappen in de finale tegen de Spanjolen al konden we het niet afsluiten met een overwinning… Maar toch, het Braziliaanse team naar huis sturen op een WK is niet niks!
We waren deze keer niet in staat iets samen te doen met de Boswachterij daar zij een auto ongeluk hadden gehad met fatale afloop. We wensen hen alle sterkte die ze nodig hebben. Onfortuinlijk hebben ze ook een 4x4 voertuig moeten afschrijven wat hen benadeeld in hun werkzaamheden. We zullen, als altijd, assisteren waar en wanneer we kunnen.
In de tussentijd deden we een korte patrouille in een gebied waar we al een tijd niet geweest waren en verwijderden we 43 strikken. De meeste van hen waren oud, sommigen nog in staat om hun verwoestende werk te verrichten.
BUFFEL
Dat gezegd hebbende, kregen we een telefoontje van een lodge manager dat er in hun gebied een buffel stier was gezien met een strik om zijn voorpoot. Ik herinnerde mij dit verhaal van 6 weken eerder. Boswachterij had al gepoogd het dier af te schieten omdat het gevaarlijk zou kunnen zijn voor de vrouwen die op donderdag brandhout mogen ophalen uit het bos, maar ze hadden gemist.
Dit keer ging ik erop af met Esther van het honden project om te zien of we het dier uit zijn benarde situatie konden bevrijden. Bij aankomst was de kudde nog steeds op dezelfde plaats en niet erg ongerust over onze aanwezigheid. Esther manoeuvreerde de auto in een ideale positie om het schot af te geven. Het gewonde dier dat zichtbaar dunner was dan de andere stieren, stond als laatste op om weg te lopen. Het schot was perfect. De stier liep wat weg, maar al na enkele minuten zagen we de eerste verschijnselen van onbalans. Hij ging zo snel neer dat we beseften hoe slecht het met zijn conditie gesteld was. Omdat de andere buffels hem een beetje begonnen lastig te vallen (dat doen dieren vaker als ze zien dat er iets met één van hen mis is) reden we snel naar hem toe en verwijderden we de rest van de kudde langzaam maar zeker van het slachtoffer. We werkten snel en in stilte. De ademhaling van het dier was oppervlakkig en daarom was haast geboden. We deden het dier een blinddoek over de ogen en deden rubber handschoenen aan. Ik verwijderde de strik en gaf antibiotica terwijl Esther een oogje op de kudde hield (die trouwens de gehele gebeurtenis netjes op afstand bleef wachten). De wond was dieper dan we hadden gedacht en het was een wonder dat de hoef er nog aan zat. Deze werd alleen nog vastgehouden door de pezen en zat vol met maden. We verwijderden het dode weefsel en maakten de wond snel schoon. Het dier ademde nog, maar nog steeds oppervlakkig. We besloten daarom om het dier snel uit zijn narcose te halen. Op hetzelfde moment dat we de anti stof toedienden stopte het dier met ademhalen. We controleerden het hart en dat was ook gestopt. Ik probeerde nog hart massage toe te passen, maar het was te laat. Het dier had niet de kracht zich uit de narcose vandaan te vechten.
Het was een bittere pil om in te nemen. Het eerste dier dat ik van zijn ellendige strik wilde verlossen overleed recht voor onze ogen.
Als een dier op een natuurlijke manier sterft heb ik daar geen enkele moeite mee. Dit dier echter, was geslachtofferd door stropers en moest een ongelijke strijd voeren. Het had nooit een kans gehad omdat de strik er nooit vanzelf was afgegaan. Het was een wonder dat hij nog niet door leeuwen of hyena’s was aangevallen. Zelfs al hadden we de buffel wel vrij kunnen laten was het nog de vraag geweest of hij zich zou kunnen herstellen, maar het zou het enige zijn wat we konden doen. Dus misschien wel beter deze afloop, maar toch, je begrijpt het gevoel.
Maar er is altijd een volgende dag en ik herinner mij eraan dat we deze gevallen honderden keren hebben VOORKOMEN in het verleden door het verwijderen van duizenden strikken in de bush!
Tot de volgende keer,
Martin & team

Volg ons op ‘FACEBOOK’ (ALL4AP)! Bekijk onze foto’s/video’s en word een vriend/in ( en nodig uw vrienden ook uit lid te worden!)

ALL4AP patrol 2010